Vraag via Instagram: ‘Koolhydraten. Ja/nee?’ Als er iets duidelijk is dan is het wel dat trends blijven komen en gaan. Sommige zijn zo vastgeroest, dat ze voor de nodige verwarring blijven zorgen. Neem koolhydraten. Ik overdrijf niet als ik zeg deze vraag bijna wekelijks te krijgen. Ergens zijn we met de jaren bang geworden voor koolhydraten. Het zouden kleine monsters zijn die ons in de nacht laten aankomen. Hoe zit dat nou precies? Hier onder lees je een beknopte samenvatting Koolhydraten (khd):
- Leveren energie (4 kcal/gram)
- Voornamelijk een brandstofbron voor je lichaam, waaronder je hersenen en het centrale zenuwstelsel
- Worden in je lichaam omgezet tot glucose, een vorm van suiker die je lichaam gebruikt als bron van energie. Glucose bevindt zich in je bloed als bloedglucose en het wordt ook opgeslagen in je spieren en lever. Dit is je glycogeenvoorraad. De glycogeenvoorraad (energievoorraad) wordt aangesproken wanneer je dit nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens sporten.
- De Gezondheidsraad adviseert dat zo’n 40% van onze inname uit khd zou moeten bestaan - Khd zitten in verschillende producten, niet enkel pasta/rijst
- Onderscheid: simpele (snelle) khd en complexe (langzame) khd. De snelle khd worden dankzij hun structuur sneller opgenomen dan langzame khd.
- Khd zijn onder te verdelen in een aantal soort op basis van chemische structuur namelijk, 1. Enkelvoudige, 2. Tweevoudige, 3. Meervoudige khd
1. Monosachariden (mono = één), disachariden (di = twee), 3. Polysachariden (poly = meerdere) - Enkel + tweevoudige khd: melk, fruit, snoep, frisdrank, koek, tafelsuiker.
- Meervoudige khd: brood, granen, aardappelen, peulvruchten, groenten.
Kortom er zijn veel producten die koolhydraten bevatten. We kunnen niet direct zeggen ‘Producten die koolhydraten bevatten zijn slecht!’, sowieso moet je nooit een product enkel bekijken vanuit voedingsstoffen, maar in zijn geheel! Zo zit er behoorlijk wat suiker in fruit, maar bevat het óók vitamines en vezels! Snoep daarentegen bevat niet iets voedzaams naast de aanwezige suiker. Kijk dus naar het totale plaatje, je gehele voedingspatroon! Eén (on)gezond moment maakt nog geen (on)gezond voedingspatroon. Daarbij is het waardevol te vermelden dat koolhydraten op zichzelf je niet dik maken. Het is onmogelijk om aan te komen van koolhydraten als je in een calorietekort zit. We komen aan omdat we meer eten dan dat we verbruiken. Daarbij maakt het niet uit of deze calorieën komen uit: eiwit, koolhydraten, vetten, alcohol, (vezels). Wat je ziet is dat men bij een koolhydraatarm dieet veelal in het begin snel gewicht verliest wat kan suggereren dat koolhydraten de boosdoener zijn. Dit komt doordat de glycogeenvoorraad uitput (je opgeslagen reserves) en deze veel water vasthoudt. In het begin verlies je dus voornamelijk vocht. Hierdoor kan je onterecht gaan concluderen dat inderdaad koolhydraten de 'boosdoener' zijn. Op de lange termijn zie je dat er geen significant verschil is in gewichtsverlies en verlies van lichaamsvet tussen een koolhydraatarm of koolhydraatrijk dieet.
Conclusie? Als online diëtist ben ik voorstander van een gevarieerd, volwaardig voedingspatroon dat je je leven lang kan volhouden. Koolhydraten passen binnen een gezond voedingspatroon, mits je daarbij kiest voor gezonde producten. Ook pasta en rijst kan je prima eten. Deze producten bevatten meer dan ‘enkel’ koolhydraten. Kies bij voorkeur voor volkoren/zilvervlies zodat je vezels binnenkrijgt. Als laatste is het belangrijk dat je leert wat een normale hoeveelheid koolhydraten is binnen je voedingspatroon. Wil jij meer leren over het gebalanceerd invullen van een gezond voedingspatroon? Stuur mij dan een berichtje!
Comments