top of page
  • Foto van schrijverImara

Zó stop je met eten uit verveling!

Nu we alle dagen thuis zitten ligt eten uit verveling op de loer. Waar je voorheen nog op je vingers werd gekeken door je collega, ligt nu alles binnen handbereik zonder enig commentaar. Wanneer we hier niet verantwoord mee omgaan kan dit ervoor zorgen dat we op ten duur aankomen, tijd dus voor actie! Hoe ga je op een verantwoorde manier om met eten uit verveling?

Vaker eten uit verveling, hoe zit dat precies?

Verveling is een negatieve emotie die we graag uit de weg gaan. Onderzoek toont aan dat we wanneer we ons vervelen we geneigd zijn te kiezen voor producten die ons beloningssysteem activeren om het gevoel van verveling te doorbreken. (1) Denk hierbij aan: suikerrijke, vetrijke, calorierijke producten. Eigenlijk alle producten waar je niet teveel van wilt eten wanneer je op je gewicht wilt letten. Een bakje groenten geeft ons namelijk niet de voldoening waarnaar we op het moment van verveling naar opzoek zijn. Vanuit mindfulness zou je kunnen zeggen dat we het huidige moment: de verveling, willen doorbreken door ons te focussen iets anders, namelijk het geluk dat eten ons tijdelijk geeft.

Hoe stop je met eten uit verveling? Als eerste is het belangrijk dat we ons er van bewust zijn dat we vanuit de afkeer voor verveling graag grijpen naar iets lekkers. Echter geeft dit slechts tijdelijk genot en brengt het ons op langer termijn juist verder van ons doel af. Bewustwording is dus de eerste stap wanneer je wilt stoppen met eten uit verveling.

Opzoek naar een alternatief Nu je je er bewust van bent dat je eet om je niet verveelt te voelen en dus niet zozeer omdat je écht trek hebt, kan je voor jezelf andere keuzes gaan maken wanneer je merkt dat je vanuit verveling naar de (koel)kast loopt. Ga op zo'n moment opzoek naar dingen die je leuk vindt om te doen. Bezigheden waarmee je je gedachten tijdelijk op iets anders kunt zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: lezen, online een sport/yogalesje volgen, schilderen / tekenen / puzzelen, een vriend of vriendin opbellen, een warm bad nemen, met aandacht een kop thee drinken, je kledingkast opruimen enzovoort. Ga opzoek naar een bezigheid die jij leuk vind om te doen.

Mindfulness In plaats van afleiding te zoeken kan je ook oefenen met mindfulness. Mindfulness leert je om de gevoelens die je op dit moment ervaart te accepteren in de wetenschap dat alles tijdelijk is. (Het bekende zinnetje: met je aandacht in het hier en nu) Dit kan je doen door een paar keer met aandacht in en uit te ademen op het moment dat je merkt dat je uit verveling iets wilt gaan eten en het gevoel te accepteren dat je op dat moment hebt. Je zal merken dat het na een tijdje afneemt. Of je kan een korte meditatie of bodyscan doen. Wat mindfulness je leert is dat wat er zich ook aandient, het vanzelf weer weggaat. Wanneer je dit geregeld oefent zal je merken dat je minder snel vanuit de automatische piloot reageert op bepaalde emoties. Je raakt minder snel in 'paniek' (reageren vanuit de flight modus) wanneer zich bepaalde emoties aandienen omdat je weet: 'this too shall pass'.

Ik wens je veel plezier met het beoefenen van één van deze oefeningen! Kom je er niet uit? Stuur mij dan gerust een berichtje via www.instagram.com/imara.terheggen



Bronnen 1. Moynihan, A. B., van Tilburg, W. A. P., Igou, E. R., Wisman, A., Donnelly, A. E. & Mulcaire, J. (2015). Eaten up by boredom: Consuming food to escape awareness of the bored self. Frontiers in Psychology, 6, 369. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.00369

324 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page