top of page
  • Foto van schrijverImara

Waarom deze periode juíst geschikt is om te starten met afvallen

We verkeren in een uitzonderlijke situatie dat stress en onzekerheid met zich mee kan brengen. Afvallen is dan ook niet het eerste waar je aan denkt, toch is deze periode uitermate geschikt om juíst nu af te vallen. Waarom? Dat leg ik je uit in dit artikel. Stress Stress heeft op iedereen een andere uitwerking. Waar de één meer en ongezonder gaat eten, krijgt de ander geen hap door zijn keel. Beiden hebben logischerwijs een uitwerking op hoe we ons voelen. Willen we optimaal profiteren van voeding, is het belangrijk dat we van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen. Focus op waar je wél invloed op hebt Bedenk jezelf dat hoe onrustig deze periode ook kan voelen, tegenslagen onderdeel zijn van het leven. Het is de kunst hoe we hiermee omgaan. Laten we ons uit de weg slaan? Of observeren we van een afstandje en focussen we ons op hetgeen waar we wél invloed op kunnen uitoefenen? Het loslaten van hetgeen waar we geen controle over hebben en focussen op de zaken waar we wel invloed op hebben, kan stressgevoelens laten doen afnemen en een positief gevoel geven.


Afvallen doe je in de keuken Sporten is goed voor je algehele gezondheid en kan je tevens ondersteunen bij het afvallen. Maar gaan we heel kritisch kijken naar het onderwerp afvallen, dan is minder en gezonder eten het belangrijkste. Daar routine voor velen nu wegvalt (dagelijks fietsen naar het werk, kinderen naar school brengen etc.) en we hierdoor minder energie verbranden op een dag, is het dus éxtra van belang ons eten op orde te hebben. Denk in oplossingen Waar we ons veelal focussen op wat we nu mislopen kan je deze gedachte ook omdenken naar wat het ons oplevert. Deze periode van thuiszitten zorgt er voor dat we minder verleiding ervaren op allerlei gebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: etentjes, feestjes, borrels en tig koffietjes met iets lekkers buiten de deur. Juist dát maakt dat afvallen in deze periode door sommigen ook als eenvoudiger kan worden ervaren. Ervaring leert dat wanneer we eenmaal lekker in de 'flow' zitten van gezond eten, we ons gedrag beter volhouden. Oók wanneer we wel weer geconfronteerd worden met uitdagende momenten.

Denk vooruit Het voorjaar is officieel van start gegaan en steeds vaker laat de zon zich zien. Wil je je van de zomer fitter voelen en mogelijk enkele kilo’s kwijt, dan is dit dé geschikte tijd om van start te gaan. Want hoe mooi marketeers ons ook willen laten geloven, er is geen magisch drankje of supplement dat voor ons het werk doet. Afvallen gaat over een stukje kennis over voeding en het veranderen van ons huidige gedrag. En gedragsverandering kost nou eenmaal tijd. Gun jezelf die tijd. Alle kilo’s kwamen er ook niet in één dag aan. Hoe pijnlijk het soms ook is om de waarheid onder ogen te zien, is het wel dé manier om een verandering te ondergaan. Alles start immers met bewustwording. Afvallen is geen wedstrijd, zie het dagelijks als een cadeau om te werken aan je gezondheid.

Gezond eten, hoe doe je dat? Wil je goed bezig zijn voor je gezondheid zorg dan dat je in de basis gezond eet. Met de basis bedoel ik dat 80% bestaat uit gezonde producten daarnaast is er dan 20% ruimte voor producten die niet zozeer iets bijdragen aan je gezondheid. Hierbij kan je in de basis denken aan: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood of volkoren graanproducten, ongezouten noten, zuivel of zuivelvervangers, vleesvervangers (of wees matig met vlees), plantaardige oliën (onverzadigde vetten) en minimaal 1 keer per week vette vis (zalm, makreel of paling). Vergeet daarbij niet voldoende te drinken. Het advies is om minimaal 1.5 a 2 liter vocht per dag te drinken. Je kan hierbij denken aan: water, thee en koffie zonder suiker. Ook (plantaardige) melk telt mee voor je dagelijkse behoefte aan vocht, alleen – ik zeg het maar even voor de zekerheid – bevat dit wel kcal (= energie). Wil je op je gewicht letten, drink dit dan met mate. Toe aan wat anders? Een glas light frisdrank op zijn tijd kan geen kwaad. Ik wens je veel plezier en succes komende periode! Heb je meer vragen over dit onderwerp? Stuur dan gerust een bericht via www.instagram.com/imara.terheggen


292 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page