Een nieuwe dagindeling vraagt tevens om een nieuw voedingsritme. Want, hoe doe je dat nou precies? Waar je voorheen nog gezellig met je collega's in de pauze aan je bammetjes ging, ziet je oog nu plots dat het 15.00 is. Weg zijn de middagwandelingen en dagelijkse kilometers op de fiets naar je werk. Tijd om nieuwe gewoonten te creëren, ook op het gebied van voeding. Hoe je dat doet lees je hier!
Wees voorbereid! Voorheen smeerde je mogelijk braaf je bammetjes in de avond ervoor zodat je in de ochtend iets langer kon blijven liggen, tegenwoordig is dit niet meer nodig. Maar is dat wel zo? Je eten voorbereiden kan je namelijk nét dat ene zetje in de goede richting geven. Met een bomvolle koelkast vol lekkernijen kan de keuze op het moment van trek dan ook niet altijd even verantwoord zijn. Door maaltijden voor te bereiden, of de ingrediënten vast klaar te zetten, zet je jezelf alvast in de juiste starthouding. Zó wordt het maken van verantwoorde keuzes een stuk gemakkelijker.
Creëer een vast ochtendritueel Veelal gedijen we als mens goed op vaste gewoonten. Het zorgt ervoor dat we niet al teveel hoeven na te denken en dat vind ons brein maar al te prettig. Wellicht hoef je deze dagen niet om 9.00 te beginnen, maar ook nu kan je weer een vast ochtendritme creëren. Hoe je dat doet? Ga eens rustig een moment zitten en denk voor jezelf na hoe jij wilt dat je ochtend er uitziet. Welke dingen vind je belangrijk om tijd voor in te plannen? Schrijf ze eventueel op en probeer je een aantal dagen aan dit nieuwe ritme te houden. Je zal merken dat het op een gegeven moment vertrouwt en als vanzelf gaat voelen. Want we zeggen niet voor niets: hoe jij de dag start, bepaald (deels) het verloop van de rest van je dag! Zet een wekker! Niet alleen om op te staan, maar óók om eetmomenten en rust in te plannen. Werk je momenteel thuis? Dan kan het wennen zijn dat pauzes niet meer zijn ingepland. Een wekker zetten die je hieraan herinnert kan hierbij helpen. Ook is dit een prettige tool wanneer je geregeld maaltijden overslaat of juist vaker wilt eten omdat je wilt aankomen in gewicht.
Als laatste, verandering van ritme is een proces van vallen en opstaan. Wees niet te kritisch voor jezelf en zie elke maaltijd weer als nieuwe kans om gezonde keuzes te maken! Het gaat er uiteindelijk niet om hoe vaak terugvalt, maar om hoe vaak je jezelf weer herpakt. Meer tips lezen? Op Instagram deel ik dagelijks #eerlijketips via de stories.
Comentarios