top of page
Foto van schrijverImara

Zó bouw je aan je weerstand!

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2020

Gezonde voeding is één van de onderdelen die een grote bijdrage kan leveren aan je weerstand. Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen en word je minder snel ziek. Mocht je toch ziek worden, dan herstel je sneller. Natuurlijk is voeding niet alles bepalend, zo zijn er meerdere factoren die bepalen of je immuunsysteem optimaal zijn werk doet. Wil je zoveel mogelijk de griep voorkomen? Was dan allereerst regelmatig je handen en hoest in je elleboog om verdere besmetting te voorkomen. (Houd je aan de adviezen van het RIVM). Maar wat kan je doen op het gebied van voeding, rust en beweging? Ik zette voor jullie een aantal tips op een rij.


Zorg voor een goede basis

Wil je optimaal profiteren van voeding is het van belang om in de basis gezond te eten. Met de basis bedoel ik dat 80% bestaat uit gezonde producten daarnaast is er dan 20% ruimte voor producten die niet zozeer iets bijdragen aan je gezondheid. Hierbij kan je in de basis denken aan: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood of volkoren graanproducten, ongezouten noten, zuivel of zuivelvervangers, vleesvervangers (of wees matig met vlees), plantaardige oliën (onverzadigde vetten) en minimaal 1 keer per week vette vis (zalm, makreel of paling). Vergeet daarbij niet voldoende te drinken. Het advies is om minimaal 1.5 a 2 liter vocht per dag te drinken. Je kan hierbij denken aan: water, thee, koffie. Wissel af tussen deze drie. Wist je trouwens dat zwarte- en groene thee antioxidanten bevatten? Nou hoef je niet direct alleen deze varianten te drinken het is het geheel van verschillende producten dat elkaar aanvult. Wel een leuk weetje als je het mij vraagt! Ben je koffie, thee en water zat? Dan kan een glas light frisdrank op zijn tijd ook geen kwaad.



Vitamine d

We kunnen zelf vitamine d aanmaken in onze huid onder invloed van zonlicht. Echter staat in de winter de zon te ver van de aarde af om dit adequaat te kunnen doen. Doordat vitamine d een vetoplosbare vitamine is die opgeslagen wordt in het lichaam levert dit gedurende wintermaanden geen direct risico op een tekort. Wel is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan vitamine d in je voedingspatroon. Vitamine d draagt bij een goede werking van het immuunsysteem en laat dat nou het onderwerp van dit artikel zijn. Maar hoe doe je dat dan, letten op vitamine d in je voedingspatroon? Wees er alert op dagelijks halvarine of margarine op je brood te smeren hier wordt namelijk vitamine d aan toegevoegd. Daarnaast bevat vette vis veel vitamine d. Hierbij kan je denken aan: zalm, makreel of paling. Minimaal één keer per week vette vis eten draagt dus ook bij aan je vitamine d status. Lukt dit niet? Laat je dan adviseren over een geschikt vitamine d supplement. (1)


Vitamine C (ascorbinezuur)

Denken we aan griep dan denken we al snel aan vitamine C. Je hoeft hiervoor niet direct naar de dichtsbijzijnde drogest te rennen. Nee ook in de keuken kan jij zorgen voor je dagelijkse portie vitamine C. Houd je je aan de bovengenoemde basis dan zal je voldoende vitamine C binnenkrijgen. Benieuwd in welke producten vitamine C zit? Groente, fruit (vooral citrusvruchten), aardappelen, koolsoorten. Wist je bijvoorbeeld dat rode paprika vooral veel vitamine C bevat? Snijd paprika eens julienne en eet met een lekkere (hoemoes) dip. Of snijd voor de afwisseling eens een kiwi in stukjes en doe dit door je (soja)yoghurt. Vitamine C blijft zoveel mogelijk behouden door groente zo min mogelijk door te koken. In ieder geval niet langer dan nodig is. (2)


Vitamine E (tocoferol)

Vitamine E is een antioxidant. Zo beschermd vitamine E de cellen, celwand, bloedbaan Ook deze vitamine krijg je voldoende binnen als je je aan de bovengenoemde basis houdt. Benieuwd waar vitamine E zoals in zit? Zonnebloemolie, margarine, halvarine, noten, zaden, groente en fruit. Ook hier geldt weer, eet gevarieerd zodat je van alle voedingsstoffen iets binnenkrijgt. (3)


Beweging Naast voeding zijn er natuurlijk meerdere peilers die bijdragen aan een goede weerstand. Voldoende bewegen is er daar ook één van. Je wordt minder snel verkouden en ziek wanneer je voldoende beweegt. Je traint bij het sporten namelijk niet alleen je armen of benen maar óók je hart.

Rust

Voldoende rust én voldoende slapen zorgen ook voor een goede weerstand. Ga dus gerust in de avond een uurtje eerder in je bed liggen en probeer licht van apparaten zoals je telefoon en tv te vermijden. Je zal merken dat je zo sneller inslaapt. Samengevat - Zorg dat je in de basis (80%) voor gezonde producten kiest. Zie voor inhoud: eerste kopje bovenaan in de tekst. - Probeer gevarieerd te eten zodat je van alle voedingsstoffen iets binnenkrijgt

- Beweeg voldoende

- Rust en slaap voldoende

Nogmaals naast bovengenoemde onderdelen spelen ook andere achterliggende redenen zoals bijvoorbeeld onderliggende ziekten, leeftijd, genen (enzovoort) een rol bij je huidige afweersysteem. Desalniettemin hoop ik dat je iets aan bovengenoemde tips hebt. Voel je, je ziek en heb je vragen? Raadpleeg dan altijd een huisarts. Dit artikel is slechts ter informatie bedoelt en geen vervanging van deskundige hulp. Ga voor meer #eerlijketips naar mijn Instagram pagina. Bronnen 1. Vitamine Informatie Bureau. Vitamine d. 2. Vitamine Informatie Bureau. Vitamine c.

3. Vitamine Informatie Bureau. Vitamine e.

213 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page